03 augusti 2007

Mystiska sammanträffande.

Satt och kollade på Mythbusters på Discovery här om kvällen. Då skulle det tas reda på myten om att resonans kunde rasa ett helt hus. Myten var att en grabb förr i värden sas ha satt ett verktyg vid en stålbalk och hela skiten hade rasat.

Grabbarna började med att testa på ett rör. En ombygd "kobra" fick bli verktyget att sätta resonans i röret. Kobran rök sönder men lite darr blev det allt.

Sedan skaffades en luftkolv som sattes på röret. Vid rätt svängning så började röret gunga utav tusan. Så efter det så begav de sig till en gammal bro av stål för att se om vibrationerna skulle få bron att rasa. Hände ju inte så mycke som ni kanske förstår, men efter att de trimmat upp kolven till en annan frekvens så kunde de gå till andra sidan av bron och känna darrningarna. En burk med vatten hade de för att visa att det verkligen darrade.

Nu till det lite konstiga. Här har man suttit och kollat på detta och bara veckan efter rasar en bro i Minneapolis. Av stål. Kanske ej av resonans men vad vet jag. Av stål var den och Öresundsbron ser ju nästan lika dan ut. Lite kusligt var det.

Inga kommentarer: