02 april 2010

Vårtecken.

Första söndagen i mars vet de flesta vad som är den dagens stora händelse. Vasaloppsstarten är en dag då man bunkrar upp en lite större frukost. En månad senare, första söndagen i april är en liknande dag då det bunkras upp lite extra. Den första av två riktigt häftiga endagsklassiker för cyklisterna börjar traditionsenligt med Flandern runt denna dag och följs upp av Paris-Roubaix söndagen därpå. Loppen i Belgien är mest kända för sina kullerstensgator och pavéavsnitt. (kullerstensparti fast av mycke sämre sort)

Väggen Koppenberg.

95:e upplagan av Flandern runt är det som skrivet dags för på söndag. Loppet där backarna är brutalbranta men relativt korta. 17 st och värst är Koppenberg. 600 m lång, 11,6% snittlutning och som värst 22% brant. Kuriosa är att backens kullersten var så dålig att cyklisterna fick gå upp förr i världen fram till 1987 då en av ryttarna blev påkörd av en av organisationens bilar. Backen togs ur bruk efter det men återinfördes 2003 då den belagts med ny kullersten. Det är inte helt ovanligt att en del får gå upp nu heller. Flandern runt har sina backar till skillnad från kommande Paris-Roubaix som istället har 27 flacka förutom Arenberg men ack så jobbiga pavéavsnitt.

Eurosport är med live i båda racen från lunchtid till målgång. Dramatiken lär också vara på plats, så och publikhorderna. Själv hur fint vårvädret än må vara så lär jag vara bänkad vid burken med. Vill till att man kommer ut i tid så man är förlåten.

Snön försvann och SMHI har officiellt förklarat att våren är här och med den cykelklassikerna - gött värre!

Inga kommentarer: